“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно” в Пловдив, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Проектът е част от Културния календар на Пловдив за 2017 г., както и за 2018 г.
Ethno Kitchen on wheels е
първият по рода си Панаир на кулинарното изкуство. Цяла седмица пловдивчани и гостите на града
ще могат да опитват различни кулинарни изкушения от мобилната кухня, която ще
обикаля всяка вечер на различни емблематични места в града, свързани с бита и
историята на отделните народности. Панаирът представя националните особености в
културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените
етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на
града. Всяка вечер представителите на отделните етноси ще създават не само
приятни емоции, но ще дават и нови знания в неформална обстановка, на хора с
различен произход, социално положение и възрастови групи. Идеята е наред със
забавлението, публиката да опознае и различните навици и традиции в
здравословното хранене, приготвянето на полезни храни, употребата на билки,
подправки и др.
Всеки следобед от 11 до 15 май по време на панаира Ethno Kitchen on wheels представителите на различните етнически общности приготвят своите характерни ястия пред любопитните погледи на минувачите, които могат да опитват от вкусните храни, като опознават техните имена, начина им на приготовление и историята през годините назад. Всеки любител на кулинарното изкуство ще има възможност да разшири своите знания и умения, непосредствено да наблюдава как се приготвят различните ястия, да открива общото в бита и културата на различните общности, а защо не и да провокира собствено търсене и реализиране на идеи, свързани с това изкуство. През 2018г. Панаирът ще се проведе в градинката на площад „Аптека Марица“, където ще се състоят петте различни кулинарни вечери.
Панаирът на кулинарното
изкуство е една жива реклама на всички участници в проекта, той популяризира
местната култура и многоликата история на града – пример за етническа
толерантност. Проектът има амбиции и потенциал да се развие, като заедно с
културата на хранене на отделните малцинствени общности се демонстират по
атрактивен начин и техните традиционни напитки и характерни танци. По този
начин публиката ще може да опознае с всичките си сетива културата на
съответната народност и вписването й в общото културно-историческо наследство
на Пловдив.
Ethno Kitchen on wheels е
пловдивският панаир на кулинарното изкуство, а отделните събития спомагат за социализацията на културно-историческото
наследство на мултиетническия Пловдив. Реализиран на територията на Община
Пловдив, той допринася, както за
запазване идентичността на града, така и за популяризирането му като атрактивна
туристическа дестинация и утвърждаване му като творчески град с оригинален и
автентичен облик, събрал историята на хилядолетията.
В регионален план проектът разкрива допълнително многообразието на културния живот в града и дава възможност в него активно да участват жителитите от различни религии и произход, което несъмнено е и в изпълнение на общинската политика в сферата на културата за спазване на принципите на равнопоставеност, максимална обществена ангажираност и публичност.
Основаната идея за “Етно кухня на колела” е на дългогодишния пловдивски журналист и основател на фондация "Заедно" Лалка Златанова и се осъществява благодарение на голямото желание и изключително съдействие на етническите общности. Идеята е продиктувана от сложното време, в което живеем и в което всяко хубаво събитие и добра новина, свързани с етническата толерантност може да провокира размисъл у хората от различни възрасти и социално положение. А когато тези новини идват от град, чиято вековна история е пример за съвместно съжителство на 7 етноса, изповядващи 3 религии, въздействието е много по-голямо. Събитието е и с възпитателен характер за младото поколение, което сред морето от новини за религиозна нетърпимост, трябва да има все повече поводи да обръща поглед към истинския смисъл на живота и човешките ценности.
В регионален план проектът разкрива допълнително многообразието на културния живот в града и дава възможност в него активно да участват жителитите от различни религии и произход, което несъмнено е и в изпълнение на общинската политика в сферата на културата за спазване на принципите на равнопоставеност, максимална обществена ангажираност и публичност.
Основаната идея за “Етно кухня на колела” е на дългогодишния пловдивски журналист и основател на фондация "Заедно" Лалка Златанова и се осъществява благодарение на голямото желание и изключително съдействие на етническите общности. Идеята е продиктувана от сложното време, в което живеем и в което всяко хубаво събитие и добра новина, свързани с етническата толерантност може да провокира размисъл у хората от различни възрасти и социално положение. А когато тези новини идват от град, чиято вековна история е пример за съвместно съжителство на 7 етноса, изповядващи 3 религии, въздействието е много по-голямо. Събитието е и с възпитателен характер за младото поколение, което сред морето от новини за религиозна нетърпимост, трябва да има все повече поводи да обръща поглед към истинския смисъл на живота и човешките ценности.
По време на панаира на
кулинарното изкуство ще се разиграват и различни специални игри с публиката с
приятни изненади и награди
Проектът се осъществява с подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
The current project is conducted with the support of Plovdiv - European
Capital of Culture 2019.
Няма коментари:
Публикуване на коментар