РУСКИ РЪЖЕН ХЛЯБ
Ръженият хляб днес е познат на хората по целия свят със
своя специфичен вкус и рецепта. Хлябът от ръж не само е предпазвал руските
войници от най-различни болести заради полезните си съставки, но и с течение на
годините се превръща в символ на руската кулинарна култура и основно ястие на
националната руска кухня. Днес ръженият хляб в Русия е символ не само не
семейните традиции, но най-вече на благосъстоянието на хората. Още известен
като „черен“, този хляб присъства на трапезата на руснаците както в празник,
така и в делник. Ето как да си приготвим традиционен руски ръжен хляб:
Необходими продукти:
2 пакетчета жива мая
1 чаша топла вода
(около 50 градуса)
2 ч.л. сол
3 с.л. тъмен мед
или малцов сироп
5 чаши тъмно ръжено
брашно
1 с.л. семена от кимион
Зехтин/Олио
Начин на приготвяне:
В голяма купа разтворете маята във водата. Добавете меда
или сиропа, разбъркайте добре и оставете да почине, докато маята набъбне
(приблизително 10 минути). Добавете половината количество от брашното, цялата
сол и семената от кимион и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Покрийте и
оставете да почине за около половин час.
След това постепенно добавете останалото количество
брашно на равни части. Тъй като месенето на тестото ще става все по-трудно,
добре е да използвате миксер, ако имате на разположение. Ако сместа ви не е
достатъчно твърда, можете да добавите до максимум една чаша допълнително брашно,
като целта ви е да получите твърдо и едновременно леко лепкаво тесто. След това
вземете нова купа, желателно е да е топла, поставете тестото и го покрийте, като
оставите да почине още около 3 часа – целта е да удвои обема си.
След като тестото е набъбнало, махнете го от купата,
набрашнете го малко и оформете формата на хляба по ваше желание. Поставете в друга
купа, като предварително я намазните със
зехтин или олио.
Покрийте отново тестото, но този път с домакинско стреч фолио
и оставете да почине още един час.
Остранете фолиото и загрейте фурната на 180 градуса.
Най-добре ще е да печете хляба в специален съд, но ако нямате, използвайте
тава, като и в двата случая намазнете съда. Печете около 35-40 минути. Тъй като
брашното е ръжено, горната част на хляба няма да потъмнее много, така че цветът
на хляба няма да ви бъде гарант за добре опеченото тесто. Най-добре е да
използвате готварски термометър, чиято температура трябва да бъде 87 градуса,
за да се счита хлябът за готов. Преди консумация се уверете, че хлябът е изстинал
добре! :)
ИТАЛИАНСКА "АЛТАМУРА"
Преди петнадесет години този
италиански хляб става първият в Европейския съюз със защитен произход и наименование,
а историята му се корени още от началото на Новата ера, когато хлябът е
възпяван от различни късметлии, посетили италианското градче и вкусили
невероятното ястие. В днешни времена истинска „Алтамура“ се приготвя само в
няколко лицензирани пекарни в Италия, където рецептата не се е променила
стотици години.
Необходими
продукти за 1 хляб:
4 чаши неизбелено брашно
1 + ½ супени лъжици суха мая
1 + ½ чаши топла вода
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете цялото брашно, след което
направете кладенче по средата. Добавете в кладенчето топлата вода и маята и
бъркайте, докато маята не започне да се надипля, след което добавяйте по малко
брашно към получената смес по средата и бъркайте едновременно. Когато
преполовите количеството на брашното добавете солта и продължавайте да месите,
докато не получите меко тесто.
Вземете друга купа, предварително намазнена със
зехтин, и поставете тестото в нея, след което го покрийте и го оставете да
втаса за около 4 часа. Когато тестото е готово, извадете го от купата, оваляйте
го в малко брашно и го месете за още около 10-15 минути, след което оформете
триъгълновидна форма, типична за хляба.
Поставете тестото върху голям съд за
печене, предварително намазнен, и с помощта на нож направете няколко прореза
върху хляба, след което поръсете отгоре с малко брашно и оставете да почине още
около 2 минути, като го покриете. Печем Алтамурата в предварително загрята
фурна на 250 градуса за около 40 минути. Изключително важно е да не се отваря
фурната по време на печене, защото за да се приготви хлябът правилно е
задължително температурата на печене да остане една и съща, докато се приготвя.
Как да си приготвим еврейска "МАЦА"
Хлябът „Маца“ е един от автентичните еврейски хлябове, който се приготвя традиционно за празника „Пасха“. Типично за този хляб е, че той е безквасен и се приготвя само от вода и брашно. „Маца“ е изключително тънък и хрупкав хляб, който по желание може да се сервира с различни подправки и разядки (* според еврейската традиция обаче е забранено да се добавят други съставки към хляба по време на Пасха, но през останалото време от годината е разрешено, като към „Маца“ се прибавят яйца, лук, семена и т.н).
РУСКИ РЪЖЕН ХЛЯБ
Ръженият хляб днес е познат на хората по целия свят със
своя специфичен вкус и рецепта. Хлябът от ръж не само е предпазвал руските
войници от най-различни болести заради полезните си съставки, но и с течение на
годините се превръща в символ на руската кулинарна култура и основно ястие на
националната руска кухня. Днес ръженият хляб в Русия е символ не само не
семейните традиции, но най-вече на благосъстоянието на хората. Още известен
като „черен“, този хляб присъства на трапезата на руснаците както в празник,
така и в делник. Ето как да си приготвим традиционен руски ръжен хляб:
Необходими продукти:
2 пакетчета жива мая
1 чаша топла вода
(около 50 градуса)
2 ч.л. сол
3 с.л. тъмен мед
или малцов сироп
5 чаши тъмно ръжено
брашно
1 с.л. семена от кимион
Зехтин/Олио
Начин на приготвяне:
В голяма купа разтворете маята във водата. Добавете меда
или сиропа, разбъркайте добре и оставете да почине, докато маята набъбне
(приблизително 10 минути). Добавете половината количество от брашното, цялата
сол и семената от кимион и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Покрийте и
оставете да почине за около половин час.
След това постепенно добавете останалото количество
брашно на равни части. Тъй като месенето на тестото ще става все по-трудно,
добре е да използвате миксер, ако имате на разположение. Ако сместа ви не е
достатъчно твърда, можете да добавите до максимум една чаша допълнително брашно,
като целта ви е да получите твърдо и едновременно леко лепкаво тесто. След това
вземете нова купа, желателно е да е топла, поставете тестото и го покрийте, като
оставите да почине още около 3 часа – целта е да удвои обема си.
След като тестото е набъбнало, махнете го от купата,
набрашнете го малко и оформете формата на хляба по ваше желание. Поставете в друга
купа, като предварително я намазните със
зехтин или олио.
Покрийте отново тестото, но този път с домакинско стреч фолио
и оставете да почине още един час.
Остранете фолиото и загрейте фурната на 180 градуса.
Най-добре ще е да печете хляба в специален съд, но ако нямате, използвайте
тава, като и в двата случая намазнете съда. Печете около 35-40 минути. Тъй като
брашното е ръжено, горната част на хляба няма да потъмнее много, така че цветът
на хляба няма да ви бъде гарант за добре опеченото тесто. Най-добре е да
използвате готварски термометър, чиято температура трябва да бъде 87 градуса,
за да се счита хлябът за готов. Преди консумация се уверете, че хлябът е изстинал
добре! :)
ИТАЛИАНСКА "АЛТАМУРА"
Преди петнадесет години този
италиански хляб става първият в Европейския съюз със защитен произход и наименование,
а историята му се корени още от началото на Новата ера, когато хлябът е
възпяван от различни късметлии, посетили италианското градче и вкусили
невероятното ястие. В днешни времена истинска „Алтамура“ се приготвя само в
няколко лицензирани пекарни в Италия, където рецептата не се е променила
стотици години.
Необходими
продукти за 1 хляб:
4 чаши неизбелено брашно
1 + ½ супени лъжици суха мая
1 + ½ чаши топла вода
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете цялото брашно, след което
направете кладенче по средата. Добавете в кладенчето топлата вода и маята и
бъркайте, докато маята не започне да се надипля, след което добавяйте по малко
брашно към получената смес по средата и бъркайте едновременно. Когато
преполовите количеството на брашното добавете солта и продължавайте да месите,
докато не получите меко тесто.
Вземете друга купа, предварително намазнена със
зехтин, и поставете тестото в нея, след което го покрийте и го оставете да
втаса за около 4 часа. Когато тестото е готово, извадете го от купата, оваляйте
го в малко брашно и го месете за още около 10-15 минути, след което оформете
триъгълновидна форма, типична за хляба.
Поставете тестото върху голям съд за
печене, предварително намазнен, и с помощта на нож направете няколко прореза
върху хляба, след което поръсете отгоре с малко брашно и оставете да почине още
около 2 минути, като го покриете. Печем Алтамурата в предварително загрята
фурна на 250 градуса за около 40 минути. Изключително важно е да не се отваря
фурната по време на печене, защото за да се приготви хлябът правилно е
задължително температурата на печене да остане една и съща, докато се приготвя.
Преди петнадесет години този
италиански хляб става първият в Европейския съюз със защитен произход и наименование,
а историята му се корени още от началото на Новата ера, когато хлябът е
възпяван от различни късметлии, посетили италианското градче и вкусили
невероятното ястие. В днешни времена истинска „Алтамура“ се приготвя само в
няколко лицензирани пекарни в Италия, където рецептата не се е променила
стотици години.
В голяма купа изсипете цялото брашно, след което
направете кладенче по средата. Добавете в кладенчето топлата вода и маята и
бъркайте, докато маята не започне да се надипля, след което добавяйте по малко
брашно към получената смес по средата и бъркайте едновременно. Когато
преполовите количеството на брашното добавете солта и продължавайте да месите,
докато не получите меко тесто.
Вземете друга купа, предварително намазнена със
зехтин, и поставете тестото в нея, след което го покрийте и го оставете да
втаса за около 4 часа. Когато тестото е готово, извадете го от купата, оваляйте
го в малко брашно и го месете за още около 10-15 минути, след което оформете
триъгълновидна форма, типична за хляба.
Поставете тестото върху голям съд за
печене, предварително намазнен, и с помощта на нож направете няколко прореза
върху хляба, след което поръсете отгоре с малко брашно и оставете да почине още
около 2 минути, като го покриете. Печем Алтамурата в предварително загрята
фурна на 250 градуса за около 40 минути. Изключително важно е да не се отваря
фурната по време на печене, защото за да се приготви хлябът правилно е
задължително температурата на печене да остане една и съща, докато се приготвя.
Как да си приготвим еврейска "МАЦА"
Хлябът „Маца“ е един от автентичните еврейски хлябове, който се приготвя традиционно за празника „Пасха“. Типично за този хляб е, че той е безквасен и се приготвя само от вода и брашно. „Маца“ е изключително тънък и хрупкав хляб, който по желание може да се сервира с различни подправки и разядки (* според еврейската традиция обаче е забранено да се добавят други съставки към хляба по време на Пасха, но през останалото време от годината е разрешено, като към „Маца“ се прибавят яйца, лук, семена и т.н).
Необходими продукти за оригинална „Маца“:
Брашно и вода, в съотношение 2:1
* Преценете количеството според това колко хляб искате да опечете.
Приблизително от половин килограм брашно ще се получат около 8-10 листа „Маца“
Половин чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Брашното, водата и солта се смесват до получаване на тесто, като след това
сместа се оставя да почине за около половин час. След като тестото втаса, се
разделя на малки купчинки, всяка една от които се разточва на много тънки кори
с дебелина около 2 мм. С помощта на нож от корите се оформят правоъгълници,
които се изрязват и се надупчват отгоре с вилица. За да се получи автентична
„Маца“ е добре хлябът да се пече върху силно загрята плоча за около минута,
минута и половина на 200 градуса. В домашни условия се пече по-дълго време на
слаба фурна с вентилатор.
ТУРСКИ СИМИД
Турският симид е най-известното хлебче в Истанбул, символ на града от стотици години. Историята каква е наистина най-автентичната рецепта за приготвянето на симида се губи някъде в летописите на различните империи, но едно знаем със сигурност- няма симид без сусам! Легендите разказват, че за омесването на този вид хляб се е използвало най-финото бяло брашно, сърцевината на рецептата се таяла в нахутената мая, a най-важният критерии за успех е получаването на пухкаво тесто отвътре и хрупкава златиста коричка отвън. Ето и една от рецептите за приготвяне на турски гевреци:
Необходими продукти:
350 мл. Вода
350 мл. Прясно мляко (за предпочитане – затоплено)
1 пакетче прясна мая
2 чаени лъжици сол
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици олио или зехтин
1 кг. брашно
Сусам – около 100 грама
Мед
*можете да добавите и петмез по избор, вместо захар
Начин на приготвяне:
За получаването на тестото смесвате водата, млякото, маята, солта, захарта брашното и олиото и разбърквате с подходящ прибор. След като омесите тестото го оставяте да втаса на топло поне за час и половина, за който обемът му трябва да се удвои. След като тестото е готово започвате да оформяте от него топчета, големината на които зависи от това колко големи желаете да бъдат гевреците ви. След това от всяка една топка се разточват две ленти, които се усукват по между си и преплитат така, както изглежда геврекът е готовата му кръгла форма.
Нареждате гевречетата върху хартия за печене. След това разтваряте малко мед във вода и намазвате отгоре (можете и да потопите целите гевреци). Сусамът се запича леко в тиган след което се поръсва отгоре върху навлажнените гевречета. Оставят се да втасат за около още 15-20 минути, след което се пекат до получаване на златист цвят в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Как да си приготвим "ЛАВАШ" у дома?
Традиционният арменски хляб „Лаваш“ се приготвя по света вече от над 3000 години. Оригиналната му рецепта включва само три съставки – брашно, вода и сол. През годините различни готвачи поукрасяват рецептата, като добавят мая, яйца и дори захар. Без да оспорваме подобренията от различните вкусови попълнения, ще се съсредоточим върху оригиналната рецепта (* с едно малко отклонение :) ) :
Необходими продукти:
Брашно и вода, като съотношението им трябва да е 3:1
Сол на вкус
*По желание – масло за намазване, след като се опече
лавашът.
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, водата и солта до получаването на тесто. Върху набрашнен плот се оставя да втаса за около 40 минути, след което от тестото се оформят топчета с еднаква големина. С помощта на точилка топчетата се разточват до желаната от вас дебелина (това зависи от съда, в който ще печете после), като е желателно да са колкото може по-тънки, за да станат по-хрупкави. Фурната се загрява предварително на около 180 градуса и всяко едно хлебче се пече за около 6-7 минути от всяка една страна. След като са готови по желание могат да се намажат с масло, за да станат по-ароматни и малко по-мекички.
ТРАДИЦИОННА ИТАЛИАНСКА ПИЦА
БРУСКЕТИ
Едно от най-вкусните "бързи" ястия в днешно време са брускетките, известни още и като летните сандвичи на слънчева Италия. Изключително лесни за приготване, вкусни, засищащи и подходящи за всякакви поводи, тези мини хапчици са любими на малки и големи. По традиция, брускетите се приготвят от резанчета хубав, пухкав хляб, който се намазва със зехтин, след което се пекат на фурна, докато получат лек загар, за да хрупкат. След като да готови, резенчетата се "декорират" с най-различни съставки, според вкуса на готвача. Днес едни от най-разпространените видове брускети са например тези с моцарела и домат, различни видове филенца и маслинки. Оригиналната рецепта за брускети обаче е тази с доматки, чушки и...песто. Нека видим как можем да си ги приготвим лесно у дома:
ТУРСКИ СИМИД
Турският симид е най-известното хлебче в Истанбул, символ на града от стотици години. Историята каква е наистина най-автентичната рецепта за приготвянето на симида се губи някъде в летописите на различните империи, но едно знаем със сигурност- няма симид без сусам! Легендите разказват, че за омесването на този вид хляб се е използвало най-финото бяло брашно, сърцевината на рецептата се таяла в нахутената мая, a най-важният критерии за успех е получаването на пухкаво тесто отвътре и хрупкава златиста коричка отвън. Ето и една от рецептите за приготвяне на турски гевреци:
Необходими продукти:
350 мл. Вода
350 мл. Прясно мляко (за предпочитане – затоплено)
1 пакетче прясна мая
2 чаени лъжици сол
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици олио или зехтин
1 кг. брашно
Сусам – около 100 грама
Мед
*можете да добавите и петмез по избор, вместо захар
Начин на приготвяне:
За получаването на тестото смесвате водата, млякото, маята, солта, захарта брашното и олиото и разбърквате с подходящ прибор. След като омесите тестото го оставяте да втаса на топло поне за час и половина, за който обемът му трябва да се удвои. След като тестото е готово започвате да оформяте от него топчета, големината на които зависи от това колко големи желаете да бъдат гевреците ви. След това от всяка една топка се разточват две ленти, които се усукват по между си и преплитат така, както изглежда геврекът е готовата му кръгла форма.
Нареждате гевречетата върху хартия за печене. След това разтваряте малко мед във вода и намазвате отгоре (можете и да потопите целите гевреци). Сусамът се запича леко в тиган след което се поръсва отгоре върху навлажнените гевречета. Оставят се да втасат за около още 15-20 минути, след което се пекат до получаване на златист цвят в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Как да си приготвим "ЛАВАШ" у дома?
Традиционният арменски хляб „Лаваш“ се приготвя по света вече от над 3000 години. Оригиналната му рецепта включва само три съставки – брашно, вода и сол. През годините различни готвачи поукрасяват рецептата, като добавят мая, яйца и дори захар. Без да оспорваме подобренията от различните вкусови попълнения, ще се съсредоточим върху оригиналната рецепта (* с едно малко отклонение :) ) :
Необходими продукти:
Брашно и вода, като съотношението им трябва да е 3:1
Сол на вкус
*По желание – масло за намазване, след като се опече
лавашът.
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, водата и солта до получаването на тесто. Върху набрашнен плот се оставя да втаса за около 40 минути, след което от тестото се оформят топчета с еднаква големина. С помощта на точилка топчетата се разточват до желаната от вас дебелина (това зависи от съда, в който ще печете после), като е желателно да са колкото може по-тънки, за да станат по-хрупкави. Фурната се загрява предварително на около 180 градуса и всяко едно хлебче се пече за около 6-7 минути от всяка една страна. След като са готови по желание могат да се намажат с масло, за да станат по-ароматни и малко по-мекички.
ТРАДИЦИОННА ИТАЛИАНСКА ПИЦА
БРУСКЕТИ
Едно от най-вкусните "бързи" ястия в днешно време са брускетките, известни още и като летните сандвичи на слънчева Италия. Изключително лесни за приготване, вкусни, засищащи и подходящи за всякакви поводи, тези мини хапчици са любими на малки и големи. По традиция, брускетите се приготвят от резанчета хубав, пухкав хляб, който се намазва със зехтин, след което се пекат на фурна, докато получат лек загар, за да хрупкат. След като да готови, резенчетата се "декорират" с най-различни съставки, според вкуса на готвача. Днес едни от най-разпространените видове брускети са например тези с моцарела и домат, различни видове филенца и маслинки. Оригиналната рецепта за брускети обаче е тази с доматки, чушки и...песто. Нека видим как можем да си ги приготвим лесно у дома:
Необходими продукти:
1 франзелка хляб по избор (за предпочитане е хлебчето да е пълнозърнесто с билки, за да обогати вкуса на ястието)
Няколко доматчета, нарязани на кубчета
3-4 супени лъжици песто
Няколко червени печени чушки, нарязани на ситно
Зехтин
Сиренце
За подправяне и декорация: риган, босилек, сол
След като нарежете франзелката на малки филийки, загрейте фурната на 220 градуса и когато е готова, печете хлебчетата за около приблизително 5 минути, докато не получват лек загар. След като ги извадите, намежете филииките със зехтин, като можете да прибавите към него малко риган. Идва ред на пестото - с малка кафяна лъжичка поставете малко от соса в средата на всяка мини франзелка. След това поставяте отгоре ситно настърганите чушки и домати, натрошавате малко сиренце, поръсвате с подправки и...Buon appetito!
АЛМОДРОТИ
Алмодроти е едно от най-леките еврейски ястия, което може да си приготвим през всеки сезон и най-вече през пролетта и лятото. |
Необходими продукти:
1 кг. тиквички
3 бр. яйца
300 гр. Сирене
150 мл. олио
½ пакетче масло
сол на вкус
кашкавал за настъргване
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде и се отцеждат. Яйцата се разбиват. Към тях се прибавят се сиренето, солта, олиото и накрая тиквичките. Сместта се изсипва в тавичка и отгоре се разпределят парченцата масло и настъргания кашкавал.Ястието се пече на 250 градуса до кафява коричка.
АРМЕНСКИ СЛАДКИ
Арменските сладки са едно от любимите ни изкушения от арменската кухня. Освен, че можете да експериментирате и добавяте към тях орехи, локум, захарни пръчици или каквото ви е на душата, те са изключително лесни за приготвяне:
Необходими продукти:
За тестото:
брашно - 3ч.ч.
сол - 1 щипка
олио - 1 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 ч.л.
За овалване:
Пудра захар
Ванилия
Лимонови пръчици /или пододни/
За плънката:
Орехи
Локум
Бядем или някакъв друг вид ядки.
Начин на приготвяне:
Олиото и водата се сипват в тенджера, където се оставят, докато кипнат. След това премахваме съда от котлона и се прибавят солта и бакпулвера и след като се разбърка новополучената смес, се добавя на един път всичкото брашно. Необходимо е да се бърка енергично, докато тестото не започне да се отделя от тенджерата. Тестото се оставя да се охлади, след което започвате да оформяте малки топченца. Като ги притиснете леко до дланта, добавяте избраната от вас плънка и дооформяте топчето. Подреждате всички топчета в тава и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса, докато сладките не добият червеникав цвят. Приблизително за около 25-30 минути. След това оваляйте топчетата в пудра захар още докато са топли. Приятен апетит!
ЕВРЕЙСКИ ФАЛАФЕЛ
Фалафелът е едно от традиционните ястия на еврейската кухня. Изключително вкусен и едновременно здравословен, фалафелът е идеален за всяко едно хранене през деня. Ето и как да го приготвим: |
Необходими продукти:
500 грама сварен нахут
3 скилидки чесън
Малко ситно нарязан магданоз
1-2 глави червен лук
1ч.л. бакпулвер
Кориандър и кимион на вкус
Сол и черен пипер
Олио
Начин на приготвяне:
Отцедете нахута и го пасирайте. В същия съд прибавете солта, нарязания лук, магданозът, кориандъра, чесъна, кимиона, пипера и бакпулвера. Бъркате или пасирате, докато не се получи гладка хомогенна смес, която да няма бучки или несмлени участъци. След това оставяте сместа да „втаса“ за около един час, след което оформете топчета с големината на тенис топчета (може и да са по-малки). Едно по едно започвате да пържите на силно загрято олио, докато не добият златист нюанс. След като ги изпържите, поставете ги върху малко кухненска хартия, за да отнеме малко от мазнината и ги поднесете в съчетание със зеленчуци, сос по вкус и много усмивки.
ТУРСКО РЕВАНЕ
Сладките удоволствия от турската кухня са наистина неизчерпаеми. Истински любители на десертите, турците са всепризнати навсякъде по света за своята изключително разнообразна гама от лакомства, готова да изкуши всяко едно небце. Един от най-известните десерти е турското реване. Нека да видим как може да си го приготвим у дома:
Необходими продукти:
1+1/2 ч.ч. брашно
400 грама захар
12 яйца
4 ч.ч. вода
2 бр. ванилия
Канела на вкус
Кокосови стърготини
Ядки по избор (шам фастък)
Начин на приготвяне:
Отделяме белтъците и жълтъците от яйцата. Разбиваме поотделно белтъците със 200 грама от захарта до сняг. След това към тях се добавят и разбитите жълтъци. Към новополучената смес се добавя брашното и бъркаме до получаването на хомогенна смес. Загряваме фурната на 180 градуса и печем до получаването на златист и леко кафеникав цвят (около 30 минути). След като блатът е готов се оставя да изтине. За направата на сиропа изсипете в тенджера останалата захар, ванилията и водата и се загряват на котлона. Когато сместа се сгъсти и кипне, сиропът е готов. С него заливате реването, похлупвате го с капак, за да поеме изцяло от сиропа. Гарнира се по желание със сметана, ядки или сладолед.
ЕВРЕЙСКИ БОИКОС
Соленките боикос са едни от най-вкусните, които някой някога е опитвал! |
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
150 гр. сирене (кашкавал)
1 ч.ч. мазнина (масло и олио)
1 ч.л. сода за хляб
ким или сусам
Начин на приготвяне:
Содата се разтваря в киселото мляко. Смесват се с мазнината и натрошеното сирене (или настъргания кашкавал). Брашното се добавя постепенно, за да се получи меко тесто, което се меси и бие леко в масата.
Тестото се разделя на 2 части, които престояват за 30 минути на студено, покрити с кърпа. Всяка се разточва на кора с дебелина 1 см, от кочто с помощта на чашка се оформят малки кръгчета. Накрая се поръсват с ким или сусам.Първоначално се пекат в силна фурна, а след това в умерена.
По идея на Роза Бехар от еврейската общност в Пловдив, боикос успешно могат да се приготвят и за закуска сутрин, като “по-мързеливият” начин е върху разточените кори да се сложи плънка по избор ( сирене, кашкавал, колбас, маслини и др. ), след което да се навият на руло. Рулцата се режат на филийки с дебелина 1 см., поръсват се пак със сусам и се пекат по същия начин.
РУСКИ ПЕЛМЕНИ
Пелмените са уникално ястие, което се хапва и зиме, и лете. Те са винаги вкусни и не оставят тежест в стомаха. Основното правило, което трябва да се спазва, е съотношението на плънката към тестото да е не по-малко от 50%.
Необходими продукти:
За плънката:
1 кг кайма 2 големи глави лук черен пипер млян 1 1/2 ч.л. сол
За тестото:
около 1 кг брашно вода 1 ч.л. сол
около 1 кг брашно вода 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с дребно нарязания лук, черния пипер и солта.
Тестото се меси така, че да не стане много твърдо. Разделя се на части, които се разточват с дебелина около 3 мм. С кръгла формичка или по-широка чаша се нарязват кръгчета. В средата на всяко кръгче се слага от каймата, прегъва се на две и се притискат хубаво по края, за да не излезе плънката.
Така приготвените пелмени се варят във вече вряща вода, подправена с малко сол, черен пипер на зърна, няколко зърна бахар и 2-3 листенца дафинов лист. Не е препоръчително да се слагат по много от пелмените във водата (могат да се варят на части).
Сервират се със сос по избор.Приятного аппетита! :)
ТРАДИЦИОННА РЕЦЕПТА ЗА ПЪЛНЕНА ТИКВА ПО АРМЕНСКИ
Необходими продукти:
1,5 кг тиква
ориз 150 г.
масло 150 г.
Сушени сливи, стафиди, кайсии - по 50 гр.
канела
мед 50гр.
Орехи 150 гр.
Приготвяне:
Измитата и подсушена тиква се почиства от семките.
Oризът се вари на бавен огън 20 минути в 3 чаши вода, след което излишната вода се отсипва.
Полуготовият ориз се охлажда и към него се добавят наситнените сушени плодове, меда, маслото и канелата. Всичко се изсипва в тиквата, която се покрива с отрязаното предварително капаче.
Ястието се пече на 200 градуса за около час и половина до 2 часа
Да Ви е сладко !!
Автор: Д-р Ахавни Кеворкян
Необходими продукти: 1,5 кг тиква ориз 150 г. масло 150 г. Сушени сливи, стафиди, кайсии - по 50 гр. канела мед 50гр. Орехи 150 гр. |
Приготвяне:
Измитата и подсушена тиква се почиства от семките.
Oризът се вари на бавен огън 20 минути в 3 чаши вода, след което излишната вода се отсипва.
Полуготовият ориз се охлажда и към него се добавят наситнените сушени плодове, меда, маслото и канелата. Всичко се изсипва в тиквата, която се покрива с отрязаното предварително капаче.
Ястието се пече на 200 градуса за около час и половина до 2 часа
Да Ви е сладко !!
Автор: Д-р Ахавни Кеворкян
Няма коментари:
Публикуване на коментар